Pizza
Pizza byla původně jídlem chudých, dnes je jídlem pro každého. Není na světě mnoho zemí, které mohou říct, že se jejich národní pokrm stal mezinárodním fenoménem. Pizza se dělí na dvě kategorie: pravá italská pizza a pizza zbytku světa. Může to znít hloupě, ale pokud ochutnáte pravou italskou pizzu, víte, o čem je řeč. Pizza je výsledkem vývoje po celá staletí a nese v sobě odraz italské kultury.
Dobrá pizza je vlastně jednoduchý pokrm z čerstvých ingrediencí. Vyrábí se v tradiční peci, ve které se topí dřevem. Jelikož roztopit pec trvá poměrně dlouho, je pizza obvykle - především v malých městech - podávána až k večeři. Je populární u Italů i turistů. Je to levné a rychlejší, lehké jídlo.
Pizza mohla být "vynalezena" Féničany, Řeky, Římany nebo kýmkoliv, kdo objevil tajemství těsta, vytvořeného z mouky a vody, a upečeného na horkém kameni. Tento pokrm inspiroval mnoho spisovatelů a umělců v dějinách, což dokazuje, že pizza má opravdu staré kořeny. První zmínka pochází asi z roku 1 000 z města Neapol. V té době se jídlo připravovalo s tučným sýrem a bylinkami. Pizza svou dnešní podobu dostala po objevení Ameriky, kdy byla Španěly dovezena rajčata, která pocházela z And. Pizzu Margherita můžeme považovat za standard, ale dnes existuje nesčetné množství oblíbených obměn tohoto pokrmu.